Latince adı ‘Cichorium intybus’ olan Hindiba, papatyagiller familyasındandır. Anavatanının Mısır ve Endonezya olduğu sanılmaktadır. Ülkemizde Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilir. Marul bitkisine benzerliğiyle bilinir. Mavi, lila, mor veya sarı renkli çiçekler açan tek yıllık otsu bir bitkidir.
Birçok yörede yaprakları, yaprak sapları ve çiçek sapları salata yapılarak tüketilir. Ayrıca tıpkı ıspanak gibi pişirilerek zeytinyağlı yemeğiyle de sofralarda yerini alır. Avrupa’da savaş zamanında kahve yerine kullanılmasıyla ünlenmiş bir içecektir. Hindiba, Belçika’da halen kahve gibi çok tüketilen meşhur bir içecektir. İbn’i Sina bu bitkinin yapraklarının yıkanmadan ve soğuk su ile yapılan ekstrelerinin kullanılmasının gerektiğini savunan özel bir kitapçık hazırlamıştır.[1]
Hindiba bitkisinden; hindiba çayı, hindiba yağı, hindiba tentürü, hindiba sabunu, hindiba şampuanı, hindiba ekstresi ve ekstraktı üretilir.
[1] Hindiba Risalesi’ olarak bilinen bu kitapçık yazmaları İstanbul Kütüphanelerinde bulunuyor.
[2] Fitoterapi_Prof.Dr.Bayhan Çubukçu, Prof.Dr.Ali H. Meriçli,, Prof. Dr. Afife Mat, Prof. Dr. Günay Sarıyar, Prof. Dr. Nurhayat Sütlüpınar, Prof. Dr. Filiz Meriçli_(s47)