Latince adı ‘Zea mays’ olan Mısır, buğdaygiller familyasındandır. Anavatanı Güney Amerika’dır. Ülkemizde Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde yetişir. Nemli, sıcak iklimleri sever. Genellikle Haziran ayında ekilip Eylül ayında hasat edilmekle beraber bölgelere göre hasat zamanı daha da erken olabilir. Bir yıllık, tek evcikli bir tahıl bitkisidir.
Gövdesi sert ve diktir. Sapsız yaprakları geniş, uzun, üst yüzü tüylü, alt yüzü tüysüz olup tabanı ile bir kın halinde gövdeyi sarar. Haziran ya da Ağustos ayında açan çiçekleri kavuz adı verilen yaprakçıklarla örtülür. Mısır taneleri, açık veya koyu sarı, esmer veya kırmızımtırak renktedir. Beş çeşit mısır bulunur; sert mısır, unlu mısır, at dişi mısır, patlak mısır ve kavuzlu mısırdır.
Mevsiminde Pazar tezgâhlarında yerini alan, kendine özgü tadıyla başka hiçbir meyveye benzemeyen Mısır, dünya mutfağında da önemli bir besin kaynağıdır. Salatalara, yemeklere, çorbalara, pizzalara farklı bir lezzet katıp zenginleştirir. Garnitür olarak harika bir çeşnidir. Mısırla enfes yiyecekler hazırlanabilir.
Mısır püskülü bitkisinden; mısır püskülü çayı, mısır püskülü tentürü, mısır püskülü ekstraktı ve ekstresi üretilir.
Tedavi amaçlı kullanımında mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.
[1] Türkiye’de Bitkiler İle Tedavi_Prof. Dr. Turhan Baytop_(s297)