Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan zeytin, bir bitki familyası olmaktan çok daha fazlasıdır. Damakta bıraktığı değişik aroması ve lezzetiyle kahvaltı sofralarının baş tacıdır. Ayrıca her çeşit çorbada, poğaçada, hamur işlerinde, omletlerde, pizzalarda, patates salatalarında tadını özgürce sergiler. Zeytinden üretilen yağ ise zeytin meyvelerinin ününü çoktan aşmış vaziyettedir. Zeytinyağı ile zengin soslar hazırlamak, salatalara müthiş lezzet katmak mümkündür. O yiyeceklerde kullanıldığında sıradan bir yağdan çok daha fazlasıdır. Hatta birçok yörede ekmeğe banılarak zeytinyağı yenilir.
Hiçbir ağaç insanlık tarihinde Zeytin ağacı kadar kutsal sayılmamıştır. Eski Mısır’a zeytini ve nasıl işleneceğini tanrıça İsis’in öğrettiğine inanılır. Ramses Güneş Tanrısı Ra’nın şehri Heliopolis’i zeytin ağaçlarıyla süslemiştir. Mısır’da dini ayinlerde arınma aracı olarak zeytinyağı kullanılmıştır. Homeros zeytinyağına sıvı altın yakıştırması yapmıştır. Ünlü Solon’un kanunları zeytin ağacını kesenleri cezalandırmıştır. İsa Peygamber’in göğe yükseldiğine inanılan Kudüs’teki Zeytin Dağı, bugün hala zeytin ağaçlarıyla meşhurdur. Eski Ahit’e göre tufan durulduktan sonra Nuh’un gemisinin penceresinden salınan beyaz güvercin gagasında zeytin dalıyla geri dönmüştür. Kuran’ı Kerim’de ise zeytinin insanlığa hediye olarak cennetten Sina Dağı’na indirildiği yazar. Zeytin; saflığın, zarafetin, gururun, bilgeliğin, barışın, ölümsüzlüğün, bolluğun, adaletin ve yeniden doğuşun simgesi olmuştur.
Zeytin yaprağı bitkisinden; zeytin yaprağı çayı, zeytin yaprağı yağı, zeytin yaprağı ekstraktı, zeytin yaprağı ekstresi, zeytin yaprağı tentürü, zeytin yaprağı sabunu ve şampuanı üretilir.